Veze nas mogu učiniti sretnima i savršenima ili nas mogu dovesti do ponora najteže emocionalne boli. Kad tim postane potpuno neukrotiv i partner više ne vidi zajedničku budućnost, dolazi do razvoda. Prekid veze ili braka jedno je od emocionalno najstresnijih životnih iskušenja koje prekida uspostavljeni tijek života i zahtijeva njegovu transformaciju.

Znamo da je brak veliki izazov i da supružnici često nisu u stanju ispuniti međusobna emocionalna očekivanja, zrelo i učinkovito se nositi sa stresnim situacijama i novim razlikama. U tom slučaju može doći do razvoda.

Najčešći razlozi za razvod

Razvod nikada nije lak, jer je jedan od najstresnijih životnih događaja, koji zahtijeva restrukturiranje svega što je stvoreno u obitelji. Kraj je nekog važnog životnog razdoblja. Razloga za razvod ima onoliko koliko je različitih bračnih odnosa, ali svejedno je moguće izdvojiti one najčešće.

  • Supružnici se mijenjaju kroz život: činjenica je da se mi mijenjamo i rastemo kroz život – ali ponekad su promjene toliko velike da partneri u svojim ciljevima, očekivanjima, pogledima idu svojim putem. Ono što jedan želi i očekuje, drugi ne želi. Razlike postaju nepremostive i nespojive, pa odluče prekinuti.
  • Nova osoba, nova ljubav: svatko od nas ima svoje potrebe za ljubavlju, pripadnošću, razumijevanjem, prihvaćanjem … i ako to nije zadovoljeno u bračnoj vezi, jedan partner može ih osjetiti i pronaći u drugoj vezi.
  • Psihološko i fizičko nasilje: Razvod je često uzrokovan raznim oblicima nasilja, poput ponižavanja, iznude, krivnje, nasilja.
  • Ovisnost: nevolja se očituje kao privremeni bijeg u razne vrste poroka, kao što su: alkoholizam, uporaba droga, opsesija kockanjem, seksualna ovisnost i slično.
  • Guši nas praznina: ponekad se supružnici jednostavno više ne mogu i ne žele boriti za vezu s onim što život donosi. Više nemaju zajedničke teme i interese, svima je to dosadno, prazno i ​​besmisleno.

Razvod nikada nije lak, jer je jedan od najstresnijih životnih događaja koji zahtijeva restrukturiranje svega što je stvoreno u obitelji ili vezi.

Razvod i pronalazak novog partnera

Bezglavo uskakanje u novo partnerstvo nije najpametniji potez, jer potraga za brzom utjehom najčešće donosi i brze prekide, što je samo dodatni emocionalni teret za sve. Naime, isti ili slični obrasci odnosa brzo se počinju ponavljati, a neriješeni emocionalni sadržaj izlazi na vidjelo.

Važno je da razvedeni supružnik odvoji vrijeme za sebe i obradi sve što je ostalo u njemu. Ako osjećaju da više nikada neće biti sretni ili je njihovo samopoštovanje toliko nisko da misle da ne zaslužuju bolje, tada se toplo preporučuje razgovor sa stručnjakom ili posjet grupi za podršku.

Autor

Komentari su zatvoreni.