Erektilna disfunkcija ili impotencija je stanje koje utječe na sposobnost pojedinca da postigne ili održi erekciju ili sposobnost postizanja ejakulacije. Na ovaj problem može utjecati nekoliko čimbenika, emocionalnih i fizičkih čimbenika.

Prema stručnjacima, oko 50 posto muškaraca u dobi od 40 do 70 godina u jednom je trenutku doživjelo problem erektilne disfunkcije. Rizik se povećava s godinama.Također je utvrđeno da muškarci s visokim obrazovanjem rjeđe doživljavaju impotenciju, vjerojatno zato što u prosjeku imaju zdraviji način života.

Ovo stanje često negativno utječe na spolni život i može dovesti do dodatnog stresa, depresije i niskog samopouzdanja. Razumijevanje najčešćih mogućih uzroka može pomoći osobi da shvati zašto doživljava ovo teško stanje i sukladno tome početi rješavati problem.

1. Endokrine bolesti

Endokrini sustav u tijelu proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam, spolnu funkciju, reprodukciju, raspoloženje i još mnogo toga.

Dijabetes je primjer endokrine bolesti koja može prouzročiti impotenciju. Dijabetes utječe na sposobnost tijela da koristi hormon inzulin. Jedna od nuspojava povezanih s kroničnim dijabetesom je oštećenje živaca. To utječe na funkciju penisa. Ostale komplikacije povezane s dijabetesom su smanjeni protok krvi i razina hormona. Oba čimbenika mogu pridonijeti erektilnoj disfunkciji ili impotenciji.

2. Neurološki poremećaji

Višestruka neurološka stanja mogu povećati rizik od impotencije. Nervoza i slična stanja utječu na sposobnost mozga u komunikaciji s reproduktivnim sustavom. To može spriječiti postizanje erekcije.

Neurološki poremećaji povezani s impotencijom uključuju:

  • Alzheimerova bolest,
  • Parkinsonova bolest,
  • Tumori mozga ili kralježnice,
  • Multipla skleroza.

3. Epilepsija

Muškarci koji su operirali prostatu također mogu imati oštećenje živaca koje uzrokuje impotenciju. Studija je pokazala da vozači na velike udaljenosti doživljavaju impotenciju jer imaju stalni pritisak na stražnjicu i genitalije, što može utjecati na rad živaca.

4. Uzimanje lijekova

Uzimanje određenih lijekova može utjecati na protok krvi, što može dovesti do poremećaja erekcije. Osoba nikada ne smije prestati uzimati lijekove bez dopuštenja svog liječnika, čak i ako zna da isti uzrokuju impotenciju.

Primjeri lijekova za koje je poznato da uzrokuju impotenciju su:

  • alfa i beta blokatori,
  • lijekovi za kemoterapiju,
  • lijekovi za liječenje depresije središnjeg živčanog sustava,
  • kodein (sastojak različitih lijekova),
  • stimulansi središnjeg živčanog sustava (kokain i amfetamini),
  • diuretici.

5. Srčana bolest

Bolesti koje utječu na srce mogu uzrokovati impotenciju. Bez dovoljnog protoka krvi u penis, osoba ne može postići erekciju. Ateroskleroza, stanje koje uzrokuje začepljenje krvnih žila, može uzrokovati impotenciju. Visok kolesterol i visoki krvni tlak (hipertenzija) također su povezani s rizikom od impotencije.

6. Životni stil i emocionalni poremećaji

Da bi se postigla erekciju, osoba prvo mora doći do takozvane faze uzbuđenja. Ako osoba ima emocionalni poremećaj, to utječe na njezinu sposobnost seksualnog uzbuđenja. Depresija i anksioznost povezani su s povećanim rizikom od impotencije. Depresija je osjećaj tuge, gubitka nade ili nemoći. Umor povezan s depresijom može uzrokovati impotenciju.

Anksioznost zbog ponavljanja impotencije može biti drugi uzrok impotencije. Ako osoba u prošlosti nije mogla postići erekciju, može imati strah da u budućnosti neće moći postići erekciju. Osoba također može otkriti da ne može postići erekciju s određenim partnerom. Neke osobe mogu imati potpunu erekciju kada masturbiraju ili dok spavaju, ali ne mogu održavati erekciju tijekom odnosa.

Zlouporaba alkohola i alkoholizam također mogu utjecati na sposobnost pojedinca da postigne ili održi erekciju.

Autor

Komentari su zatvoreni.