Kategorija

Erekcija

Kategorija

Ako čitate ovo, vjerojatno ste se barem jednom suočili sa simptomima najgoreg neprijatelja koje bi muškarci mogli imati: erektilna disfunkcija (ED). Pretpostavka da se erektilna disfunkcija pojavljuje samo kod starijih muškaraca daleko je od istinite.

Dobro je poznata činjenica kako je stres loš za vaše zdravlje. Nedostatak  učinkovitog upravljanja stresom dovodi do problema povezanih sa stresom kao što su visoki krvni tlak, depresija i anksioznost, gastrointestinalni problemi, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i erektilna disfunkcija.

Vjeruje se kako svaki muškarac barem jednom u životu doživi probleme s erekcijom.

Ono što se smatralo povezanim samo s psihološkim uzrocima (npr. depresija, tjeskoba i stres na radnom mjestu) pokazalo se kao primarni čimbenik u samo nekoliko slučajeva. Međutim, u svim slučajevima povezanim s erektilnom disfunkcijom spominju se sekundarni psihološki problemi.

Erektilna disfunkcija, također nazvana impotencija, definirana je kao nemogućnost postizanja i održavanja penisa u erekciji s dovoljnom krutošću za spolni odnos i postala je sve češća pritužba koja pogađa 140 milijuna muškaraca diljem svijeta.

Simptomi ED-e su češći u muškaraca starijih od 35 godina

Prvi simptomi su blagi i prolazni, a možemo ih povezati s umorom, pijenjem alkohola ili kave. Ako imate česte probleme s postizanjem i/ili održavanjem erekcije, to može uključivati ​​organski uzrok bolesti ED, kao što su kardiovaskularni problemi, visoki krvni tlak ili dijabetes.

Srećom, ED je gotovo uvijek reverzibilan

Međutim, vaše šanse za potpuno izlječenje ED ovisit će o vašem temeljnom uzroku. Imajte na umu da čak i ako se ED ne može u potpunosti izliječiti, ispravan plan liječenja može smanjiti ili eliminirati simptome.

Značajan rizik od erektilne disfunkcije mogu imati lijekovi. Antidepresivi, lijekovi za probavne smetnje, antihistaminici i opioidni lijekovi protiv bolova također mogu uzrokovati ED. Ako ste zabrinuti da bi lijek koji uzimate mogao uzrokovati ED, razgovarajte s liječnikom koji vam ga je propisao i on će vam zasigurno pomoći.

Postoje i prirodni načini za liječenje erektilne disfunkcije koji uključuju prilagođavanje životnih navika:

 • Samo 30 minuta hoda svaki dan pokazalo je da smanjuje rizik od ED za 41%.
 • Prehrana bogata prirodnom hranom poput voća, povrća i ribe također smanjuje rizik od erektilne disfunkcije.
 • Također biste trebali obratiti veliku pozornost na zdravlje krvnih žila i krvnih žila.
 • Tri mjeseca Kegelovih vježbi dvaput dnevno u kombinaciji s promjenama načina života poput prestanka pušenja, mršavljenja i ograničavanja alkohola će vam zasigurno pomoći.
Keglova vježba
Kegelova vježba će vam zasigurno pomoći kod erektilne disfunkcije.

Vodite računa o znakovima i simptomima. Uključite svog partnera u raspravu o ovom problemu i obratite se vašem liječniku.

Erekcija je otvrdnjavanje muškog spolnog organa. Nastaje kao posljedica spolnog uzbuđenja. Kako se arterija penisa povećava i jača, ona pritišće vene koje se obično brinu za protok krvi, zbog čega krv ostaje u penisu. Tako sve više i više krvi ulazi u muški spolni organ, što rezultira jačom erekcijom.

Kako izgleda zdrava erekcija?

Tri su osnovna elementa pomoću kojih možete odrediti kvalitetu erekcije. Oni su:

 • mogućnost postizanja erekcije,
 • snaga erekcije,
 • mogućnost održavanja erekcije.

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za obavljanje spolnog odnosa naziva se erektilna disfunkcija. Ovo se stanje u bilo kojoj dobi ne smatra normalnim, stoga je potrebno liječenje. Muškarci bi trebali postići erekciju s manje ili više podražaja, bez obzira na dob.

Zašto se muškarci bude s erekcijom?

Jutarnja erekcija zapravo je noćna. U prosječnog muškarca može se dogoditi i do pet puta noću. Traje 20 do 30 minuta. Evo razloga zašto se erekcija događa i čemu služi. Taj se fenomen smatra fiziološkim fenomenom. To se događa svim muškarcima.

Često je povezan s punim mjehurom. Neki stručnjaci vjeruju da mozak na taj način signalizira da je mjehur pun i da ga treba isprazniti. Drugi vjeruju da puni mjehur stimulira živce koji vode do kralježnice, što izravno utječe na erekciju.

Jutarnja erekcija
Jutarnja erekcija može se dogoditi i do pet puta noću.

Pojava nekih bolesti može uzrokovati nestanak erekcije. Depresija i dijabetes neke su od tih bolesti. Stoga trebate obratiti pažnju na to stoji li vaš penis svako jutro mirno ili je sve više pospan.

Jeste li znali da postoji nekoliko vrsta erekcija?

Erekcija se često može kontrolirati. Nijedna erekcija nije ista. Postoje 3 vrste erekcije s kojima se bori jači spol. To su:

 • refleksogena erekcija,
 • psihološka,
 • noćna erekcija.

Refleksogena erekcija nastaje kada se dogodi prvi spolni odnos. Psihološko se događa tijekom maštanja i sanjarenja, a noćno noću. Posljednje dvije vrste erekcije ne događaju se namjerno. Problem nastaje kad se pojave u potpuno neprikladnom vremenu.

4 stvari o erekciji za koje niste znali

Vjerojatno još niste znali za ovo:

 • više sna – bolja erekcija,
 • masturbacija puno znači,
 • prezervativi mogu smanjiti erekciju,
 • alkohol i cigarete nisu najbolji prijatelj erekcije.

Nedostatak sna prekida normalni ciklus erekcije koji se javlja noću. Ako ste cijelu noć budni i ne spavate, to će definitivno utjecati na to koliko dugo možete održavati erekciju. Ako nekoliko dana ne masturbirate, više će krvi ući u penis kad dođe do stimulacije. To znači da ćete imati veću erekciju.

Neki stručnjaci tvrde da muškarci koji koriste kondom imaju veće poteškoće u postizanju erekcije od onih koji to ne čine. Stoga im trebaju dodatni stimulansi za ukočenost penisa . Redovita konzumacija alkohola i cigareta loše utječe na muški spolni organ . Te loše navike mogu dovesti do poremećaja erekcije.

Kod svakog muškarca erekcija je normalna pojava. No što učiniti ako se ona dogodi spontano, u trenucima kada to ne želite i kako je spriječiti. Ako imate erekciju duže od 4 sata, otiđite do najbliže ambulante ili na odjel hitne službe.

Ako je prošlo manje od 4 sata, sljedeći savjeti mogu vam pomoći:

 • Lagane vježbe, poput trčanja ili korištenja sobnog bicikla za vježbanje mogu vam pomoći da se erekcija spusti. Također možete pokušati meditacijom ili odmorom jer ponekad erekcija u stanju opuštenosti prođe sama od sebe. Naravno, ejakulacija može biti najlakši način da zaustavite erekciju, ali ako imate erekciju na javnom mjestu, ova opcija je isključena. Isto tako, erekcija ponekad ne garantira postizanje orgazma, pogotovo ako traje duže vrijeme i stvara vam nelagodu.
 • Topla kupka također može imati koristi, kao i mokrenje. Kad se okupate, možda će vam biti lakše mokriti. Umjesto tople kupke, možete isprobati i hladan tuš.
 • Koristite paracetamol ili ibuprofen za ublažavanje nelagode.

Međutim, ako ovi koraci ne pomažu i ako ste imali erekciju duže od 4 sata, hitno posjetite liječnika.

Zašto moja erekcija ne opada?

Medicinski naziv za erekciju koja se ne zaustavlja je prijapizam. Nastaje kad se krv koja ispunjava penis kako bi ga stvrdnula zarobi unutra i ne može ponovno proteći natrag. Prijapizam može uzrokovati jaku bol.

Dugotrajna erekcija može oštetiti penis i donijeti trajne probleme s erekcijom. Stoga je važno da se prijapizam brzo liječi.

Što uzrokuje prijapizam?

Uzrok prijapizma često je nepoznat. To može biti posljedica oštećenja živaca ili nuspojave nekih lijekova, poput onih za erektilnu disfunkciju (impotenciju). Također može biti uzrokovana bolestima koje utječu na krv, poput leukemije ili ozljede penisa ili genitalnog područja. Alkohol i neki ilegalni lijekovi također mogu uzrokovati prijapizam.

Hoću li trebati liječenje?

Liječenje prijapizma može uključivati ​​uzimanje lijeka. Za sprečavanje trajnog oštećenja može biti potrebna i operacija.

Kažu da je dobar seksualni život 10% veze, a loš 90%. Seksualnost je još važnija za zdrav odnos, ali sve se više parova suočava s padom seksualne želje. Kako si pomoći i kako održati svoj seksualni život zdravim i živahnim?

Spolnost ima značajan utjecaj i na mentalnu dobrobit i na zdravlje, no iako živimo u modernom i razvijenom društvu, ipak izbjegavamo iskreni razgovor o seksu, a posebno o problemima koji ga mogu pratiti. Žene nerado traže razloge za pad libida, a muškarci više vole šutjeti o gubitku seksualne želje iz srama i straha od osude društva.

Ali to može utjecati na bilo koga, bez obzira na dob, obrazovanje i socijalni status: probleme mogu uzrokovati stres i prekomjerni rad. Tu su naravno neredovita i loša kvaliteta prehrane te nedostatak tjelesne aktivnosti također česti krivci, a uzrok impotencije može prerasti u ozbiljni zdravstveni problem.

Mnogim je muškarcima teško priznati da imaju problema s erekcijom.  Kad muškost više ne djeluje kao nekada, često se javljaju sumnje i strahovi.  Ali poremećaj erekcije nije nešto čega biste se trebali sramiti.

Poremećaji erekcije nisu nerješiv problem

Bez obzira na razlog, presudno je razgovarati i s partnerom i sa stručnjakom, jer se samo uz povjerenje može pronaći rješenje.

Problemi s erekcijom ne uzrokuju fizičku bol, već urezuju duboke i bolne rane u samopouzdanje muškarca. Postoje blaga, umjerena i teška erektilna disfunkcija. Čak i blaga erektilna disfunkcija može muškarca jako uznemiriti, ali može utjecati i na njegovu partnericu.

Važno je da muškarci s erektilnom disfunkcijom bilo kojeg stupnja budu svjesni da ih se ne smije ignorirati i da se trebaju aktivno zauzeti za rješavanje problema. Što više znate o problemu koji vas možda muči, to ćete bolje moći sudjelovati u njegovom liječenju.

Među muškarcima koji imaju ovaj poremećaj, većina je starijih od 65 godina, no istraživanja su potvrdila da gotovo svaki drugi muškarac nakon 40. godine ima barem povremeno neki oblik ovog stanja.

Poremećaj erekcije vrlo je česta pojava, ali činjenica je da vitalan i zdrav čovjek koji se brine o svom zdravlju može zadržati svoju erektilnu sposobnost u kasnijem životu.

Možete puno učiniti za bolju seksualnu moć

Kada se pojave prvi problemi s erekcijom, vrijeme je za prve korake. Prvi je nesumnjivo zdraviji način života – više vježbe, uravnotežena prehrana, manje alkohola i cigareta. Također je važno pronaći pravi ventil u borbi protiv stresa, biti aktivniji u sportu i pronaći pravi način za opuštanje.

Svakako treba naglasiti da je prevencija najbolji način! Zdrav životni stil i  pozitivan stav prema sebi i drugim ljudima sigurno će vam pomoći u dugom i opuštenom seksualnom životu.

Obratite više pažnje na prehranu, jedite domaću hranu.Za vitalnije genitalije, jedite tamnu hranu , suhe šljive, dinje, crni grah …

Suho voće
Suho voće je izvrsno za seksualnu moć, posebno suhe šljive.

Napravite svježe sokove od peršina, celera, komorača… Peršin ubrzava izlučivanje mokraće, blagotvorno djeluje na bubrege i mjehur te tako sprječava upale. Čaša vode ili dvije prije spolnog odnosa muškarcima pruža čvršću i trajniju erekciju, a ženama stimulira libido.

Razmazite se domaćim čajevima, pomiješajte ih s kaduljom, mentom, korijenom celera, ružmarinom, vrtnom kaduljom …

Također se možete ojačati za aktivnosti u krevetu hranom; priuštite si kamenice, jagode, artičoke, tartufe, rajčice, med i čokoladu – to su dokazano najbolji afrodizijaci koje često imamo pri ruci.

Prema definiciji, erektilna disfunkcija (ED) definira se kao nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije potrebne za zadovoljavajuću spolnu aktivnost. ED ili impotencija može biti trajna i potpuna ili samo privremeno i prolazno stanje.

Na erektilnu disfunkciju može utjecati niz čimbenika, koji su grupirani u dvije skupine, fizička i mentalna. Prva iznosi 80%, druga 10%, a u 10% ne nalazimo uzrok ED. Najčešće bolesti koje uzrokuju ED su neurološke bolesti, Parkinsonova bolest, endokrine bolesti, posebni poremećaji štitnjače, dijabetes, anemija, vaskularne bolesti, artritis i depresija.

Uzroci također mogu biti: pretilost, dugotrajna vožnja biciklom, dob i seksualno zlostavljanje u prošlosti. ED nikako nije tipičan dobni fenomen. Ozljede zdjelice, operacije prostate, mokraćnog mjehura ili debelog crijeva mogu dovesti do ED. Znamo da ED poremećaje uzrokuju određeni lijekovi za depresiju, visoki krvni tlak, sedativi, alkohol, nikotin i drugi lijekovi. Stres je također važan čimbenik.

Muškarci koji imaju problem s ED ispunjavaju upitnik koji objektivno procjenjuje probleme s erekcijom. Za one koji postignu manje od 21 bodova, smatra se da imaju problem ED-e.

Liječenje ovisi o uzroku. Ako osobni liječnik nije pronašao uzrok, potrebne su dodatne pretrage i testovi koje će obaviti odgovarajući specijalist (ultrazvuk penisa, snimanje arterija, snimanje vena, neurofiziološke pretrage, razgovor s psihijatrom).

Liječenje impotencije

Poremećaji erekcije mogu se liječiti na nekoliko načina:

 • Lijekovi: Najčešći lijek za liječenje ED su tablete. Trenutno su na raspolaganju četiri vrste tableta.
 • Operacija: U nekim slučajevima može omogućiti bolji protok krvi u penis kad je uzrok u arterijama ili smanjiti brzi odljev krvi iz penisa kada je uzrok u venama. U određenim slučajevima u penis se može umetnuti proteza penisa, koja može biti tvrda (kruta), tako da je penis trajno uspravan.
 • Vakuumske pumpe : sastoje se od cilindra u koji je umetnut penis i pumpe koja stvara vakuum u cilindru tako da penis natekne kada se napuni krvlju. Uz dovoljnu erekciju povučemo stezni prsten na penisu, koji sprečava istjecanje krvi iz penisa, a istodobno je napravljen tako da ejakulacija nije poremećena. Takva erekcija može trajati samo 30 minuta. Vakuumske pumpe su dostupne u prodaji.
 • LSWT: vrhunska i minimalno invazivna metoda za liječenje ED. Posebnim uređajem koji pokreće udarne valove liječi impotenciju. Valovi uzrokuju razvoj vena u penisu. To značajno poboljšava cirkulaciju krvi penisa i time stvara uvjete za funkcioniranje normalnog mehanizma erekcije. Studije pokazuju poboljšanje erektilne funkcije nakon terapije LSWT-om u 80% muškaraca.

LSWT omogućuje inovativno liječenje ED (erektilne disfunkcije) pomoću napredne tehnologije. Terapija se odvija u ambulanti ili privatnoj ordinaciji (terapiju treba ponoviti samo nekoliko puta). Terapija je potpuno bezbolna i ne zahtijeva anesteziju ili sedaciju.Učinkovita je u bolesnika koji imaju ED zbog vaskularnih oštećenja.

U bolesnika s oštećenjem vena ili živaca terapija nije učinkovita. Najbolji učinak je kod pacijenata koji dobro ili djelomično reagiraju na lijekove kako bi postigli erekciju. Međutim, mogu se liječiti i pacijenti koji ne reagiraju na lijekove, koji su imali nuspojave uzimanjem lijekova ili koji ne smiju uzimati lijekove zbog drugih bolesti.

Liječenje impotencije
Poremećaji erekcije mogu se liječiti na veliko načina.

Ako ste primijetili problem u postizanju erekcije, svakako je potrebno što prije posjetiti liječnika jer se problem erektilne disfunkcije danas može u većini slučajeva eliminirati. Na taj način se može oboljelim muškarcima omogućiti normalan spolni život.

U osnovi se radi o noćnoj erekciji koja se tijekom spavanja može dogoditi čak pet puta. Jutarnja erekcija nije rezultat seksualnih podražaja.

Do erekcije dolazi zbog složene funkcije živčanog i endokrinog sustava. U budnom stanju to se događa kad se osoba uzbudi. Sve započinje u mozgu koji, kada se pravilno stimulira, šalje poruke koje utječu na krvne žile u penisu i stoga se povećava protok krvi u njemu. Krv u penisu ostaje zarobljena, širi se i raste – dolazi  do erekcije.

Jutarnja erekcija javlja se u REM fazi spavanja

Jutarnja erekcija u osnovi je noćna i nije povezana sa seksualnim podražajima. Javlja se u REM fazi spavanja, odnosno u fazi u kojoj sanjamo. Javlja se kada su aktivni dijelovi mozga koji utječu na živčani sustav odgovorni za strah i djelovanje i kada se stimuliraju hormoni koji utječu na raspoloženje.

Kaže se da je taj fenomen karakterističan za REM fazu, zbog čega se muškarci često bude s erekcijom. Obično se budimo iz REM faze. Budući da se tijekom spavanja izmjenjuje nekoliko faza, muškarci mogu doživjeti do pet erekcija noću koje mogu trajati 20 do 30 minuti, ovisno o kvaliteti sna.

Smatra se da je jutarnja erekcija povezana s punim mjehurom. Neki stručnjaci tvrde da je to signal mozga kako ga treba isprazniti. Inače, nekoliko urologa mišljenja je da puni mjehur stimulira živce koji vode do kralježnice i izravno utječu na erekciju.

Nije poznato jesu li jutarnje erekcije povezane sa zdravljem penisa, ali istina je da mogu izostati zbog određenih bolesti. Među najčešćim uzrocima njihove odsutnosti su depresija i dijabetes.

Kako dolazi do erekcije?

Erekcije su rezultat složenog procesa koji uglavnom uključuje tjelesni živčani sustav (mozak i živci) i cirkulaciju krvi (srce i krv). Da biste razumjeli kako funkcioniraju erekcije, morate znati nekoliko osnova o oba sustava.

Dva su dijela u živčanom sustavu koji se provlače kroz cijelo tijelo. Prvi je somatski živčani sustav, koji nam omogućuje svjesnu kontrolu naših koštanih mišića. Na primjer, recimo da želite rukom podići jabuku. Razmislite i učinite to. Možete svjesno podići ruku. Somatski živčani sustav nije uključen u erekciju.

Drugi živčani sustav je autonomni živčani sustav. Kontrolira naše unutarnje organe i utječe na stvari poput otkucaja srca, probavu, disanje i reprodukciju. Izuzev disanja, autonomni živčani sustav obično nije nešto što bismo mogli svjesno kontrolirati ako ne naučimo. Autonomni živčani sustav igra ključnu ulogu u erekciji.

Erektilna disfunkcija ili impotencija je stanje koje utječe na sposobnost pojedinca da postigne ili održi erekciju ili sposobnost postizanja ejakulacije. Na ovaj problem može utjecati nekoliko čimbenika, emocionalnih i fizičkih čimbenika.

Prema stručnjacima, oko 50 posto muškaraca u dobi od 40 do 70 godina u jednom je trenutku doživjelo problem erektilne disfunkcije. Rizik se povećava s godinama.Također je utvrđeno da muškarci s visokim obrazovanjem rjeđe doživljavaju impotenciju, vjerojatno zato što u prosjeku imaju zdraviji način života.

Ovo stanje često negativno utječe na spolni život i može dovesti do dodatnog stresa, depresije i niskog samopouzdanja. Razumijevanje najčešćih mogućih uzroka može pomoći osobi da shvati zašto doživljava ovo teško stanje i sukladno tome početi rješavati problem.

1. Endokrine bolesti

Endokrini sustav u tijelu proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam, spolnu funkciju, reprodukciju, raspoloženje i još mnogo toga.

Dijabetes je primjer endokrine bolesti koja može prouzročiti impotenciju. Dijabetes utječe na sposobnost tijela da koristi hormon inzulin. Jedna od nuspojava povezanih s kroničnim dijabetesom je oštećenje živaca. To utječe na funkciju penisa. Ostale komplikacije povezane s dijabetesom su smanjeni protok krvi i razina hormona. Oba čimbenika mogu pridonijeti erektilnoj disfunkciji ili impotenciji.

2. Neurološki poremećaji

Višestruka neurološka stanja mogu povećati rizik od impotencije. Nervoza i slična stanja utječu na sposobnost mozga u komunikaciji s reproduktivnim sustavom. To može spriječiti postizanje erekcije.

Neurološki poremećaji povezani s impotencijom uključuju:

 • Alzheimerova bolest,
 • Parkinsonova bolest,
 • Tumori mozga ili kralježnice,
 • Multipla skleroza.

3. Epilepsija

Muškarci koji su operirali prostatu također mogu imati oštećenje živaca koje uzrokuje impotenciju. Studija je pokazala da vozači na velike udaljenosti doživljavaju impotenciju jer imaju stalni pritisak na stražnjicu i genitalije, što može utjecati na rad živaca.

4. Uzimanje lijekova

Uzimanje određenih lijekova može utjecati na protok krvi, što može dovesti do poremećaja erekcije. Osoba nikada ne smije prestati uzimati lijekove bez dopuštenja svog liječnika, čak i ako zna da isti uzrokuju impotenciju.

Primjeri lijekova za koje je poznato da uzrokuju impotenciju su:

 • alfa i beta blokatori,
 • lijekovi za kemoterapiju,
 • lijekovi za liječenje depresije središnjeg živčanog sustava,
 • kodein (sastojak različitih lijekova),
 • stimulansi središnjeg živčanog sustava (kokain i amfetamini),
 • diuretici.

5. Srčana bolest

Bolesti koje utječu na srce mogu uzrokovati impotenciju. Bez dovoljnog protoka krvi u penis, osoba ne može postići erekciju. Ateroskleroza, stanje koje uzrokuje začepljenje krvnih žila, može uzrokovati impotenciju. Visok kolesterol i visoki krvni tlak (hipertenzija) također su povezani s rizikom od impotencije.

6. Životni stil i emocionalni poremećaji

Da bi se postigla erekciju, osoba prvo mora doći do takozvane faze uzbuđenja. Ako osoba ima emocionalni poremećaj, to utječe na njezinu sposobnost seksualnog uzbuđenja. Depresija i anksioznost povezani su s povećanim rizikom od impotencije. Depresija je osjećaj tuge, gubitka nade ili nemoći. Umor povezan s depresijom može uzrokovati impotenciju.

Anksioznost zbog ponavljanja impotencije može biti drugi uzrok impotencije. Ako osoba u prošlosti nije mogla postići erekciju, može imati strah da u budućnosti neće moći postići erekciju. Osoba također može otkriti da ne može postići erekciju s određenim partnerom. Neke osobe mogu imati potpunu erekciju kada masturbiraju ili dok spavaju, ali ne mogu održavati erekciju tijekom odnosa.

Zlouporaba alkohola i alkoholizam također mogu utjecati na sposobnost pojedinca da postigne ili održi erekciju.