Ako čitate ovo, vjerojatno ste se barem jednom suočili sa simptomima najgoreg neprijatelja koje bi muškarci mogli imati: erektilna disfunkcija (ED). Pretpostavka da se erektilna disfunkcija pojavljuje samo kod starijih muškaraca daleko je od istinite.

Dobro je poznata činjenica kako je stres loš za vaše zdravlje. Nedostatak  učinkovitog upravljanja stresom dovodi do problema povezanih sa stresom kao što su visoki krvni tlak, depresija i anksioznost, gastrointestinalni problemi, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i erektilna disfunkcija.

Vjeruje se kako svaki muškarac barem jednom u životu doživi probleme s erekcijom.

Ono što se smatralo povezanim samo s psihološkim uzrocima (npr. depresija, tjeskoba i stres na radnom mjestu) pokazalo se kao primarni čimbenik u samo nekoliko slučajeva. Međutim, u svim slučajevima povezanim s erektilnom disfunkcijom spominju se sekundarni psihološki problemi.

Erektilna disfunkcija, također nazvana impotencija, definirana je kao nemogućnost postizanja i održavanja penisa u erekciji s dovoljnom krutošću za spolni odnos i postala je sve češća pritužba koja pogađa 140 milijuna muškaraca diljem svijeta.

Simptomi ED-e su češći u muškaraca starijih od 35 godina

Prvi simptomi su blagi i prolazni, a možemo ih povezati s umorom, pijenjem alkohola ili kave. Ako imate česte probleme s postizanjem i/ili održavanjem erekcije, to može uključivati ​​organski uzrok bolesti ED, kao što su kardiovaskularni problemi, visoki krvni tlak ili dijabetes.

Srećom, ED je gotovo uvijek reverzibilan

Međutim, vaše šanse za potpuno izlječenje ED ovisit će o vašem temeljnom uzroku. Imajte na umu da čak i ako se ED ne može u potpunosti izliječiti, ispravan plan liječenja može smanjiti ili eliminirati simptome.

Značajan rizik od erektilne disfunkcije mogu imati lijekovi. Antidepresivi, lijekovi za probavne smetnje, antihistaminici i opioidni lijekovi protiv bolova također mogu uzrokovati ED. Ako ste zabrinuti da bi lijek koji uzimate mogao uzrokovati ED, razgovarajte s liječnikom koji vam ga je propisao i on će vam zasigurno pomoći.

Postoje i prirodni načini za liječenje erektilne disfunkcije koji uključuju prilagođavanje životnih navika:

  • Samo 30 minuta hoda svaki dan pokazalo je da smanjuje rizik od ED za 41%.
  • Prehrana bogata prirodnom hranom poput voća, povrća i ribe također smanjuje rizik od erektilne disfunkcije.
  • Također biste trebali obratiti veliku pozornost na zdravlje krvnih žila i krvnih žila.
  • Tri mjeseca Kegelovih vježbi dvaput dnevno u kombinaciji s promjenama načina života poput prestanka pušenja, mršavljenja i ograničavanja alkohola će vam zasigurno pomoći.
Keglova vježba
Kegelova vježba će vam zasigurno pomoći kod erektilne disfunkcije.

Vodite računa o znakovima i simptomima. Uključite svog partnera u raspravu o ovom problemu i obratite se vašem liječniku.

Autor

Komentari su zatvoreni.