U osnovi se radi o noćnoj erekciji koja se tijekom spavanja može dogoditi čak pet puta. Jutarnja erekcija nije rezultat seksualnih podražaja.

Do erekcije dolazi zbog složene funkcije živčanog i endokrinog sustava. U budnom stanju to se događa kad se osoba uzbudi. Sve započinje u mozgu koji, kada se pravilno stimulira, šalje poruke koje utječu na krvne žile u penisu i stoga se povećava protok krvi u njemu. Krv u penisu ostaje zarobljena, širi se i raste – dolazi  do erekcije.

Jutarnja erekcija javlja se u REM fazi spavanja

Jutarnja erekcija u osnovi je noćna i nije povezana sa seksualnim podražajima. Javlja se u REM fazi spavanja, odnosno u fazi u kojoj sanjamo. Javlja se kada su aktivni dijelovi mozga koji utječu na živčani sustav odgovorni za strah i djelovanje i kada se stimuliraju hormoni koji utječu na raspoloženje.

Kaže se da je taj fenomen karakterističan za REM fazu, zbog čega se muškarci često bude s erekcijom. Obično se budimo iz REM faze. Budući da se tijekom spavanja izmjenjuje nekoliko faza, muškarci mogu doživjeti do pet erekcija noću koje mogu trajati 20 do 30 minuti, ovisno o kvaliteti sna.

Smatra se da je jutarnja erekcija povezana s punim mjehurom. Neki stručnjaci tvrde da je to signal mozga kako ga treba isprazniti. Inače, nekoliko urologa mišljenja je da puni mjehur stimulira živce koji vode do kralježnice i izravno utječu na erekciju.

Nije poznato jesu li jutarnje erekcije povezane sa zdravljem penisa, ali istina je da mogu izostati zbog određenih bolesti. Među najčešćim uzrocima njihove odsutnosti su depresija i dijabetes.

Kako dolazi do erekcije?

Erekcije su rezultat složenog procesa koji uglavnom uključuje tjelesni živčani sustav (mozak i živci) i cirkulaciju krvi (srce i krv). Da biste razumjeli kako funkcioniraju erekcije, morate znati nekoliko osnova o oba sustava.

Dva su dijela u živčanom sustavu koji se provlače kroz cijelo tijelo. Prvi je somatski živčani sustav, koji nam omogućuje svjesnu kontrolu naših koštanih mišića. Na primjer, recimo da želite rukom podići jabuku. Razmislite i učinite to. Možete svjesno podići ruku. Somatski živčani sustav nije uključen u erekciju.

Drugi živčani sustav je autonomni živčani sustav. Kontrolira naše unutarnje organe i utječe na stvari poput otkucaja srca, probavu, disanje i reprodukciju. Izuzev disanja, autonomni živčani sustav obično nije nešto što bismo mogli svjesno kontrolirati ako ne naučimo. Autonomni živčani sustav igra ključnu ulogu u erekciji.

Autor

Komentari su zatvoreni.