Partnerska terapija je vrsta psihoterapije u kojoj terapeut različitim tehnikama pomaže paru ili dvjema osobama koje su u ljubavnoj vezi da bolje razumiju svoj odnos i njegovu dinamiku, kako razriješiti međusobne sukobe i poboljšati zadovoljstvo samim odnosom.

Dakle, zadaća ili uloga terapeuta je uspostaviti povjerljiv i ravnopravan odnos između partnera. To vam može omogućiti da najprije čujete sebe i svoju istinu, da je smirenije prezentirate svom partneru, da preuzmete odgovornost jedno za drugo i tako izgradite siguran i povjerljiv odnos u budućnosti.

Zbog kojih se problema parovi uglavnom odlučuju na terapiju?

Parovi se najčešće odlučuju na partnersku psihoterapiju kada shvate da neke probleme u partnerskom odnosu više ne mogu riješiti sami. Najčešće su to problemi vezani uz roditeljstvo i odgoj djece, raspolaganje novcem, seksualnost, ovisnost, nevjera, emocionalna otuđenost i konfliktna komunikacija.

Problemi u partnerskem odnosu
Najčešće se partneri odlučuju na terapiju zbog problema vezanih uz roditeljstvo.

Odluka za partnersku psihoterapiju prikladna je i u slučaju kada su par pred velikim životnim promjenama, kao što su npr. brak, rođenje djeteta, preseljenje u zajednički dom, briga o roditeljima, nezaposlenost jednog od partnera i slično. Podrška psihoterapeuta može biti korisna i ako je jedan od partnera suočen s ozbiljnom kroničnom bolešću ili psihičkim smetnjama, poput anksioznosti ili depresije.

Može li partnerska psihoterapija spasiti vezu?

Partnerska psihoterapija predstavlja samo jedan od načina rješavanja problema u vezi, stoga ne možemo sa sigurnošću reći do kakvog će poboljšanja doći tijekom terapije.

Moramo znati da je cilj psihoterapije prvenstveno da uz pomoć psihoterapeuta oba partnera dođu do dubljeg razumijevanja svog odnosa i izazova s ​​kojima se trenutno bore ili su se borili u prošlosti. O prirodi problema i naravno, volji obje osobe ovisi hoće li partneri početi graditi kvalitetniji odnos ili će odlučiti da je rastanak najbolje rješenje za oboje.

Kada je pravo vrijeme za posjet terapiji?

Većina parova ili pojedinci u partnerskim odnosima počnu razmišljati o posjeti psihoterapeutu tek kada neki (inače dugogodišnji) problem počne opterećivati ​​njihov odnos. Nažalost, to često znači da parovi odlazak na psihoterapiju smatraju posljednjom nadom za rješavanje prekinute veze.

Mali sukobi mogu prerasti u velike probleme ako ih oba partnera ne znaju uspješno riješiti. Jedna od prednosti terapije je da partnera nauči učinkovitijoj komunikaciji i vještinama rješavanja sukoba.

Kako funkcionira partnerska terapija?

Preduvjet za početak uspješne partnerske psihoterapije je predanost oba partnera poboljšanju odnosa i otvorenost prema istraživanju vlastitih unutarnjih svjetova. Terapija nije namijenjena da jedan od partnera iskali svoj bijes na drugome, već da zajedno, uz podršku terapeuta, pronađemo rješenja.

Ovdje terapeut djeluje uglavnom u ulozi neutralnog posrednika koji oba partnera savjetuje, potiče njihovu dvosmjernu komunikaciju, stvara pozitivnije okruženje za interakciju i uči ih prikladnijim načinima izražavanja vlastitih misli, želja i emocija.

Hoće li partnerska psihoterapija spasiti vezu?

Iako je partnerska terapija način rješavanja teških odnosa, nikada sa sigurnošću ne možemo reći što će se dogoditi tijekom terapije.

Glavni cilj psihoterapije je da uz pomoć psihoterapeuta i vi i vaš partner dublje shvatite dinamiku odnosa i izazove s kojima se nosite. O prirodi problema i volji obje osobe ovisi hoće li partneri početi graditi bolji odnos ili će odlučiti da je rastanak bolje rješenje za oboje.

Autor

Komentari su zatvoreni.