Prema definiciji, erektilna disfunkcija (ED) definira se kao nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije potrebne za zadovoljavajuću spolnu aktivnost. ED ili impotencija može biti trajna i potpuna ili samo privremeno i prolazno stanje.

Na erektilnu disfunkciju može utjecati niz čimbenika, koji su grupirani u dvije skupine, fizička i mentalna. Prva iznosi 80%, druga 10%, a u 10% ne nalazimo uzrok ED. Najčešće bolesti koje uzrokuju ED su neurološke bolesti, Parkinsonova bolest, endokrine bolesti, posebni poremećaji štitnjače, dijabetes, anemija, vaskularne bolesti, artritis i depresija.

Uzroci također mogu biti: pretilost, dugotrajna vožnja biciklom, dob i seksualno zlostavljanje u prošlosti. ED nikako nije tipičan dobni fenomen. Ozljede zdjelice, operacije prostate, mokraćnog mjehura ili debelog crijeva mogu dovesti do ED. Znamo da ED poremećaje uzrokuju određeni lijekovi za depresiju, visoki krvni tlak, sedativi, alkohol, nikotin i drugi lijekovi. Stres je također važan čimbenik.

Muškarci koji imaju problem s ED ispunjavaju upitnik koji objektivno procjenjuje probleme s erekcijom. Za one koji postignu manje od 21 bodova, smatra se da imaju problem ED-e.

Liječenje ovisi o uzroku. Ako osobni liječnik nije pronašao uzrok, potrebne su dodatne pretrage i testovi koje će obaviti odgovarajući specijalist (ultrazvuk penisa, snimanje arterija, snimanje vena, neurofiziološke pretrage, razgovor s psihijatrom).

Liječenje impotencije

Poremećaji erekcije mogu se liječiti na nekoliko načina:

  • Lijekovi: Najčešći lijek za liječenje ED su tablete. Trenutno su na raspolaganju četiri vrste tableta.
  • Operacija: U nekim slučajevima može omogućiti bolji protok krvi u penis kad je uzrok u arterijama ili smanjiti brzi odljev krvi iz penisa kada je uzrok u venama. U određenim slučajevima u penis se može umetnuti proteza penisa, koja može biti tvrda (kruta), tako da je penis trajno uspravan.
  • Vakuumske pumpe : sastoje se od cilindra u koji je umetnut penis i pumpe koja stvara vakuum u cilindru tako da penis natekne kada se napuni krvlju. Uz dovoljnu erekciju povučemo stezni prsten na penisu, koji sprečava istjecanje krvi iz penisa, a istodobno je napravljen tako da ejakulacija nije poremećena. Takva erekcija može trajati samo 30 minuta. Vakuumske pumpe su dostupne u prodaji.
  • LSWT: vrhunska i minimalno invazivna metoda za liječenje ED. Posebnim uređajem koji pokreće udarne valove liječi impotenciju. Valovi uzrokuju razvoj vena u penisu. To značajno poboljšava cirkulaciju krvi penisa i time stvara uvjete za funkcioniranje normalnog mehanizma erekcije. Studije pokazuju poboljšanje erektilne funkcije nakon terapije LSWT-om u 80% muškaraca.

LSWT omogućuje inovativno liječenje ED (erektilne disfunkcije) pomoću napredne tehnologije. Terapija se odvija u ambulanti ili privatnoj ordinaciji (terapiju treba ponoviti samo nekoliko puta). Terapija je potpuno bezbolna i ne zahtijeva anesteziju ili sedaciju.Učinkovita je u bolesnika koji imaju ED zbog vaskularnih oštećenja.

U bolesnika s oštećenjem vena ili živaca terapija nije učinkovita. Najbolji učinak je kod pacijenata koji dobro ili djelomično reagiraju na lijekove kako bi postigli erekciju. Međutim, mogu se liječiti i pacijenti koji ne reagiraju na lijekove, koji su imali nuspojave uzimanjem lijekova ili koji ne smiju uzimati lijekove zbog drugih bolesti.

Liječenje impotencije
Poremećaji erekcije mogu se liječiti na veliko načina.

Ako ste primijetili problem u postizanju erekcije, svakako je potrebno što prije posjetiti liječnika jer se problem erektilne disfunkcije danas može u većini slučajeva eliminirati. Na taj način se može oboljelim muškarcima omogućiti normalan spolni život.

Autor

Komentari su zatvoreni.