Prije svega – razmislite o onome što mislite da je najvažnije u vašem načinu života i što je najbolje za vaše zdravlje. Dostupne su nam razne metode kontracepcije od kojih su najpoznatije prezervativi i kontracepcijske pilule, ali tu su i one koje se često primjenjuju iako baš i nisu pouzdane.

Jedna od najčešćih nepouzdanih metoda je metoda prekinutog snošaja, a primjenjuje se tako da muškarac prije ejakulacije izvadi svoj spolni organ iz ženskog spolnog organa. I prije same ejakulacije u rodnicu može doći količina spermija koja je dovoljna za oplodnju.

Koje metode kontracepcije su nam dostupne?

Hormonski uložak za maternicu dugotrajan je izbor koji vam pruža zaštitu od tri do pet godina. Ginekolog u maternicu ubacuje mali plastični uređaj u obliku slova T. Hormonski uložak maternice sprječava oplodnju jajne stanice, a istodobno luči hormon levonorgestrel u stijenku maternice, što osigurava slabiju menstruaciju. Budući da uložak maternice djeluje samo na sluznicu maternice, funkcija jajnika nije promijenjena.

Možda ste u mladosti uzimali hormonske pilule i one još uvijek mogu biti vaš kontracepcijski izbor. Sadrže hormone slične onima koje luče jajnici. Sprječavaju sazrijevanje i otpuštanje jajne stanice (ovulacija). Farmaceutska industrija uvijek priprema nove inačice hormonskih pilula sa sve nižim dozama hormona i s raznim dodatnim učincima, npr. za održavanje tjelesne težine, za čišću kožu, protiv PMS -a … Ovisno o sadržaju određenih hormona, ginekolog bi vam trebao pomoći u odabiru, ali imajte na umu da ih možete promijeniti u bilo kojem trenutku (naravno po dogovoru) s ginekologom), ako se ne osjećate najbolje nakon uzimanja istih nekoliko mjeseci.

Dijafragma izgleda kao gumena kapica napeta na prstenu koji svojim izbočenim dijelom prekriva vrat maternice. Jedan je od manje učinkovitih tipova zaštite od kontracepcije, jer 12 od 100 žena zatrudni koristeći istu. Možda vam je ovaj oblik kontracepcije blizak jer ne sadrži hormone i jer je morate umetnuti prije spolnog odnosa, ali ne zaboravite da mora ostati u vašem tijelu najmanje 6 sati nakon spolnog odnosa (a ne više od 24 sata).

Kondom je jedina vrsta kontracepcije koja štiti od spolno prenosivih infekcija ako se, naravno, koristi tijekom spolnog odnosa. Budući da ne sadrže hormone, a štite od spolno prenosivih infekcija, kondomi su izvrstan izbor, a pogotovo za one koje nemaju stalne seksualne partnere.

Sterilizacija kod žene zahtijeva operaciju (pod lokalnom ili općom anestezijom) i definitivno sprječava oplodnju jajne stanice. Obično se jajovodi vežu tako da se stvara prepreka koja sprječava da jajna stanica putuje kroz jajovod do maternice ili da spermatozoidi putuju kroz jajovod. Žena još uvijek ima menstrualni ciklus nakon sterilizacije. Neke žene imaju jače menstrualne bolove nakon sterilizacije.

Mnogo jednostavniji postupak sterilizacije je sterilizacija kod partnera, gdje pod lokalnom anestezijom prekidaju prohodnost sjemenovoda: prerežu i previjaju tkivnu cijev kroz koju spermiji putuju od testisa do ejakulacijskog kanala. Sjeme se i dalje izlučuje tijekom orgazma, ali ne može izvršiti oplodnju.

Muška sterilizacija
Muška stertilizacija je kad pod lokalnom anestezijom prekidaju prohodnost sjemenovoda.

Pilule za dan poslije nisu kontracepcijska metoda, već izlaz u slučaju nužde ako kondom pukne. Hitna kontracepcija najučinkovitija je u prva 24 sata. Može se uzeti do 5 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa, dok je Levonorgestrel učinkovit samo 3 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Tablete se mogu nabaviti u ljekarni bez recepta.

Prekinut spolni odnos, mjerenje vaginalne temperature i slične ‘prirodne metode’ ne smatraju se kontracepcijskim metodama, iako se mnogi parovi za njih odlučuju. Čak 60 posto parova zatrudni kod tih metoda. Koliko je takva ‘zaštita’ učinkovita (ako se za nju odlučite) s vama i vašim partnerom, najbolje ćete znate sami.

Autor

Komentari su zatvoreni.