Kod svakog muškarca erekcija je normalna pojava. No što učiniti ako se ona dogodi spontano, u trenucima kada to ne želite i kako je spriječiti. Ako imate erekciju duže od 4 sata, otiđite do najbliže ambulante ili na odjel hitne službe.

Ako je prošlo manje od 4 sata, sljedeći savjeti mogu vam pomoći:

  • Lagane vježbe, poput trčanja ili korištenja sobnog bicikla za vježbanje mogu vam pomoći da se erekcija spusti. Također možete pokušati meditacijom ili odmorom jer ponekad erekcija u stanju opuštenosti prođe sama od sebe. Naravno, ejakulacija može biti najlakši način da zaustavite erekciju, ali ako imate erekciju na javnom mjestu, ova opcija je isključena. Isto tako, erekcija ponekad ne garantira postizanje orgazma, pogotovo ako traje duže vrijeme i stvara vam nelagodu.
  • Topla kupka također može imati koristi, kao i mokrenje. Kad se okupate, možda će vam biti lakše mokriti. Umjesto tople kupke, možete isprobati i hladan tuš.
  • Koristite paracetamol ili ibuprofen za ublažavanje nelagode.

Međutim, ako ovi koraci ne pomažu i ako ste imali erekciju duže od 4 sata, hitno posjetite liječnika.

Zašto moja erekcija ne opada?

Medicinski naziv za erekciju koja se ne zaustavlja je prijapizam. Nastaje kad se krv koja ispunjava penis kako bi ga stvrdnula zarobi unutra i ne može ponovno proteći natrag. Prijapizam može uzrokovati jaku bol.

Dugotrajna erekcija može oštetiti penis i donijeti trajne probleme s erekcijom. Stoga je važno da se prijapizam brzo liječi.

Što uzrokuje prijapizam?

Uzrok prijapizma često je nepoznat. To može biti posljedica oštećenja živaca ili nuspojave nekih lijekova, poput onih za erektilnu disfunkciju (impotenciju). Također može biti uzrokovana bolestima koje utječu na krv, poput leukemije ili ozljede penisa ili genitalnog područja. Alkohol i neki ilegalni lijekovi također mogu uzrokovati prijapizam.

Hoću li trebati liječenje?

Liječenje prijapizma može uključivati ​​uzimanje lijeka. Za sprečavanje trajnog oštećenja može biti potrebna i operacija.

Autor

Komentari su zatvoreni.